Soukromí na účtech Gmailu

Na Britských listech vyšel článek Google: „Uživatelé Gmailu nemohou očekávat soukromí“

Článek popisuje aktuální stav, kdy obsah emailů ovlivňuje zobrazovaný obsah reklam. stanovisko společnosti Google je v článku Firma Google v tiskovém prohlášení potvrzuje, že “ informace v Gmailu mohou být použity různými způsoby“

Pro odbornou veřejnost tato fakta již dlouhou dobu nejsou tajemstvím. Několik let mám zprávy z různých zdrojů o spolupráci Google a velkých mezinárodních společností působících jako telefonní operátoři i u nás.

Známý, který se chystal do Maroka si hledal informace pomocí Googlu. Nikomu o tomto svém záměru neřekl. Najednou jeho účet na Facebooku byl plný reklam na ubytování v Maroku.

Byl tím překvapen a tvrdil mi, že Google musí i informace o vyhledávání poskytovat dalším subjektům. O tom, že je velice ochotně a v obrovském měřítku pokytuje americkým vládním institucím, je obecně známo.

Šokující pro mě byl názor mých kolegů, že soukromí jejich zákazníků není podstatné. Všichni o tom vědí a přesto zákazníkům doporučují využití Gmailu, Google Dokumentů a dalších služeb. Na můj překvapený dotaz odpovídají, že malé společnosti důvěrnost svých dat prostě neřeší. Chtějí mít vše lacino a oni dokáží vše snadno zřídit.

Administrátor služby snadno zřídí, prácuje v bezvadném uživatelském rozhraní a nároky na odborné znalosti jsou minimální. Zákazník má všechny služby laciné nebo zdarma. Všichni jsou spokojeni.

Tedy, skoro všichni.

Věnoval jsem kdysi několik hodin času na prostudování podmínek společnosti Google. Mimo několika dalších lahůdek, je v nich napsáno, že veškerá data jsou majetkem společnoosti Google. Od té doby přistupuji ke všem službám této společnosti s nejvyšší ostražitostí.

Hysterie sice není na místě, ale musím souhlasit s názorem, že Google je v dnešní době bezpochyby největším a nejproduktivnějším špiónem na světě.

 

Jedna odpověď na “Soukromí na účtech Gmailu”

  1. Krásně napsané, bohužel lidi kteří si toto uvědomují je poskrovnu. vůbec nerozumím tomu že někdo svěří do Google veškeré své soukromé věci včetně fotografií videí a podobně. A je nadšený jak to krásně funguje a ještě za to třeba i platí. měla by se už konečně vyučovat a to povinně nějaká počítačová a finanční gramotnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.